Madeira header
uk flag language  
 

De Ilhas Desertas en de Ilhas Selvagens

Deze twee kleine eilandengroepen in de madeira archipel alleen bij hoge uitzondering worden bezocht door toeristen. Ze zijn door de overheid erkend als natuurreservaat. De bescherming van deze unieke eilanden en de wateren rondom staat voorop.

De Verlaten Eilanden

De rotsachtige Ilhas Desertas (verlaten eilanden) liggen circa 25 kilometer ten zuidoosten van Madeira. De archipel bestaat uit drie eilanden, Ilhéu Chão, Deserta Grande, en Bugio. Deserta Grande is met 10km2 het grootste eiland. Het bovenaanzicht van de Ilhas Desertas laat zien dat de eilanden in een keten-structuur liggen met een totale lengte van ongeveer 23 km.De enige bewoners op de eilanden zijn natuurwachters op Deserta Grande. De drie eilanden vormen een erkend natuurreservaat en u kunt ze alleen met speciale toestemming bezoeken. Naast een kleine kolonie van Monniksrobben vindt u hier kleine knaagdieren,  wilde geiten, reptielen en zestien vogelsoorten. Bij goed helder weer kunt u de eilanden vanaf Madeira zien liggen.

ilhas

De Wilde Eilanden

De tevens onbewoonde vulkanische Ilhas Selvagens (wilde eilanden), circa 280 km ten zuiden van Madeira gelegen, vormen het meest zuidelijke deel Portugal. Ze liggen tussen Madeira en de Canarische Eilanden in en vormen een sinds 1971 een erkend natuurreservaat. De Ilhas Selvagens bestaan uit twee grotere eilanden, Selvagem Grande en Selvagem Pequena, en verschillende rotspunten. Om de eilanden te bezoeken heeft u toestemming nodig van het Parque Natural da Madeira.

De eilanden dienen als natuurlijk habitat van verschillende bedreigde vogelsoorten. Ook de wateren rondom de eilanden zijn beschermd. Mede vanwege het koraalrif dat deze eilanden omringd is het voor boten lastig en verboden om zo maar aan te meren. De enige bewoners van dit eiland zijn de toegewezen bewakers en toegestane wetenschappers die de versheidene soorten observeren op het eiland.

Het klimaat van de Ilhas Selvagens en Desertas

Zowel op de Ilhas Selvagen als op de Ilhas Desertas ligt de temperatuur normaal gesproken een stuk hoger dan op Madeira. De hogere temperatuur is ook de reden waarom het land over het algemeen droog en rotsachtig is. Ook de sterke winden langs de kust hebben ervoor gezorgd dat deze eilandengroepen nooit (lang) bewoond zijn geweest. De weinig neerslag maakt bovendien het bewerken van de grond lastig en de zoetwatervoorziening schaars.

Video van een bezoek aan Deserta Grande:

 

Slideshow van de Ilhas Selvagens:

 

© ToMadeira 2012 Contact Nuttige links Privacy en Voorwaarden