Madeira header
uk flag language  
 

Funchal, de prachtige hoofdstad van Madeira

Prachtig aan een baai tegen de berghellingen gelegen ligt de hoofdstad van Madeira: Funchal. Funchal is sinds de kolonisatie van het eiland de belangrijkste stad van het eiland. Het is tevens qua oppervlakte en inwoneraantal (circa 100.000) de grootse stad. Funchal is een levendige authentieke stad aan de zonnige zuidkant van het eiland. U vindt er historische gebouwen, een boulevard, een haven (waar ook de cruiseschepen aanleggen), winkelstraten, botanische tuinen en tal van restaurants en hotels. Funchal is een prima plek als uitvalsbasis om Madeira te ontdekken.

De naam Funchal is afgeleid van "Funcho" wat venkel betekend. Vroeger waren grote delen van het eiland waaronder Funchal bedekt met venkel. Het is geen toeval dat de eerstee kolonisten Funchal uitkozen als basis voor hun eerste nederzettingen. Afgezien van de strategische ligging is Funchal ook qua klimaat een van de beste plekken op het eiland.

funchal botanische tuinen funchal

De haven van Funchal

De haven speelt een zeer belangrijke rol in het dagelijks leven van deze stad. Hier wordt handel gedreven en hier bevindt zich ook de jachthaven. Ook de cruiseschepen leggen aan in Funchal haven.

Vakantie in Funchal

In Funchal zijn een heleboel leuke dingen te zien en te doen. Het aanbod van hotels en accommodaties in diverse prijsklassen is groot waardoor veel toeristen Funchal uitkiezen als verblijfplaats voor hun vakantie op Madeira. In of vanuit Funchal kunt u onder andere gaan duiken, vissen, surfen of deelnemen aan een dolfijnen of walvissen excursie. Er zijn tal van restaurants en bars te vinden in Funchal. Zowel in het oude gedeelte, langs de boulevard als in het moderne gedeelte heeft u volop keus. Het uitgaansleven is in het weekend gezellig levendig. Verwacht hier geen taferelen zoals in sommige stukken van de Spaanse Costas.

Reizen naar Funchal

De meeste mensen zullen kiezen voor een vliegvakantie naar Madeira. Funchal ligt dichtbij de moderne luchthaven in Santa Cruz. Via een korte transfer bent u zo bij uw accommodatie in Funchal. Het openbaar vervoer in en naar Funchal is uitstekend. Indien u een eigen (zeil)boot heeft kunt u Funchal ook via zee bezoeken. Ook via een cruise zult u in de haven van Funchal aankomen.

Funchal Madeira
Funchal Madeira bij nacht

Bezienswaardigheden in Funchal:

De botanische en tropische tuinen.

De promenade langs de haven

Het Paleis van São Lourenço

De prachtige 16e eeuwse kathedraal Sé do Funchal

Mercado dos Lavradores - De overdekte markt van Funchal: veel kraampjes met bloemen en planten, vlees en vis, fruit en allerlei lokale lekkernijen.

De kabelbaan naar Monte en de rit naar beneden in de “Tobogan”.  Nadat u met de kabelbaan naar boven bent gegaan is mogelijk om de helling (deels!) af te dalen in een  “Tobogan”, een soort rieten slede, die middels groene zeep op de weg, bestuurd wordt door twee Madeirese mannen in kledendracht. Prijzig (circa 25 euro), maar wel erg leuk.

Museum Casa Museu Frederico de Freitas: schilderijen, meubels en tegels

Museum de Arte Sacra: gehuisvest in het paleis van de bisschop vindt u hier o.a. een prachtige
collectie Vlaamse schilderijen

Museum Quinta das Cruzes: meubels, zilver, keramiek en gravures

Het 17e eeuwse fort met prachtig uitzicht: Fortaleza de Pico

Het nachtleven in de Zona Velha (“Oude Stad”)

Openbaar zeewaterzwembad: “Lido”: ook Funchal kent geen zandstranden. Als goed alternatief kunt u de zoutwaterbaden “Lido” bezoeken, welke in directe verbinding met de zee staat. Naast de zwembaden is er een zonneweide met ligstoelen.

Het Santa Catarina park: gelegen naast de haven vindt u een oase van rust in dit grote stadspark.

 

© ToMadeira 2012 Contact Nuttige links Privacy en Voorwaarden