Madeira header
uk flag language  
 

Madeira wijn, proef het eiland

Madeira staat ook bekend om de beroemde wijn die overal ter wereld wordt gedronken: de Madeirawijn (of Maderawijn). Over het hele eiland zijn er dan ook wijngaarden te vinden. De wijn wordt tegenwoordig meestal gemaakt van één druivensoort: de “Tinta Negra” en kent vier smaaktypen van droog naar zoet Sercial (droog), Verdelho (medium droog), Bual (medium zoet) en Malmsey (zoet). De wijn wordt vooral gedronken als aperitief of als digestief, maar kan ook gebruikt worden om mee te koken. De wijn wordt ook gebruikt in de Madeira Saus!

Het productieproces van deze wijn is vrij uniek. De wijn wordt gedurende een lange periode verhit. Waar dit voor andere wijnen wellicht funest is, komt dit bij de Madeirawijn de smaak juist ten goede. Dit "kookproces", wat in het Portugees Estufagem wordt genoemd, brengt de kenmerkende aroma's van de wijn naar boven. Het alcoholpercentage varieert van 16 tot 18 procent.

wijn glazen
druif

De verschillende soorten Madeira wijn

Malmsey is de perfecte keuze voor liefhebber van zoete wijn. Door de rijke en volle smaak is dit ook een prima keuze bij desserts, zoals taart en gebak. Het past perfect bij de smaak van cheesecakes en donker chocolade gebak.

Wie van iets minder zoet houdt gaar voor Bual. Dit is een semi-zoete Madeira wijn. Ook deze wijn is prima bij desserts te drinken, vooral degenen die op caramel zijn gebaseerd.

De Verdelho is een halfdroge wijn die vaak wordt geserveerd samen met hapjes om de smaakpapillen alvast te activeren voor het hoofdgerecht.

De droogste type Madeira wijn is de Sercial. Deze wordt ook veel als aperitief gedronken. De combinatie met zout voedsel zoals soepen, maar ook walnoten en amandelen is een aanrader.

Indeling naar leeftijd

De prijs van Madeirawijn kan behoorlijk verschillen. Dit wordt niet hoofdzakelijk veroorzaakt door afkomst c.q. de wijngaard waar ze geproduceerd is. De leeftijd c.q. de speciale rijping van de wijn bepaalt in hoge mate het prijskaartje. Er zijn vijf niveaus te onderscheiden om de wijn in te delen naar leeftijd/rijping. Deze zijn:

Finest - 3 jaar oude wijnen

Reserve- 5 jaar oude wijnen

Special Reserve - 10 jaar oude wijnen

Extra Reserve- 15 jaar oude wijnen

Vintage- Deze wijn dient gemaakt te zijn van één oogstjaar en één druivenras. De vintage moet minimaal 20 jaar gerijpt worden.

Over het algemeen geldt dat hoe langer de wijn gerijpt heeft, hoe duurder de wijn is. Vooral de Vintage Madeira wijnen hebben een pittig prijskaartje. Kijkt u voordat u de wijn koopt goed naar het etiket om te verifieren dat het ook echt om een Vintage wijn gaat. Uiteraard kunt u Madeirawijn taxfree op het vliegveld van Madeira kopen. U kunt gerust een aantal flessen meenemen want volgens de Europese regelgeving mag u tot 90 liter wijn meenemen zonder dat u daar in Nederland belasting over hoeft te betalen
.

 

 

 

 

© ToMadeira 2012 Contact Nuttige links Privacy en Voorwaarden