Madeira header
uk flag language  
 

Natuur en flora en fauna op Madeira

Ongeveer tweederde van Madeira bestaat uit beschermd natuurgebied en dat zegt eigenlijk al genoeg. Madeira heeft mede dankzij het milde klimaat een unieke en diverse flora en fauna. Het laurierbos (laurasilva), dat ooit nagenoeg het gehele eiland bedekte en Madeira ( betekent hout) haar naam gaf, staat inmiddels op de werelderfgoedlijst van Unesco. Naast het laurierbos bevinden zich diverse inheemse bomen planten op het eiland zoals de Eucalyptus regnans en de Canarische laurier. Uiteraard treft u ook de mooiste bloemen aan op het “bloemeneiland” zoals de trompetbloem, orchidee, rozen, hortensia, hibiscus en de bougainvillea.

Geniet van Madeira met een natuurreis van SNP.

landschap madeira bloem madeira

Het vroege Madeira

Tot 1419 was heel Madeira bedekt door dichte bossen. Er was nauwelijks een een onbedekt en onvruchtbaar gebied. Toen de eerste kolonisten naar Madeira kwamen begonnen deze op grote schaal bossen te verbranden om zo landbouw te kunnen bedrijven. Dit was vooral in het zuidelijke deel van Madeira. Het ruigere noordelijke deel van de archipel bleef onaangeroerd.

Natuurbescherming

Gelukkig zijn door natuurbescherming de afgelopen decennia grote stukken natuur bewaard gebleven. In 1999 erkende UNESCO grote delen van Madeira als een Wereld Erfgoed. De overheid en inwoners van Madeira doen er veel aan om de de ecologische toestand van de archipel te behouden. Sommige gebieden zijn nauwelijks toegankelijk, zodat planten dieren hier omgestoord kunnen leven. De meeste parken en bossen zijn ook beschermd, zodat u kunt blijven genieten van het natuurschoon wat Madeira rijk is.

Natuurgebieden Madeira

Hieronder vindt u een lijst van parken en natuurgebieden op Madeira waar u heerlijk kunt wandelen en genieten van schone natuur op Madeira:

Ecologisch Park “Parque Ecologica “
"Ribeiro Frio Parque”
"Parque das Queimadas”
"Garajau's Nature Reserve"
“Ponta de São Laurenço”

Madeira Fauna

Natuurbescherming in Madeira is niet beperkt tot alleen de planten en bossen. De fauna van Madeira is met name interessant onderwater en in de lucht… Er komen tal van vogels voor die op Madeira broeden of het eiland gebruiken als doortrekplaats. Er zijn drie inheemse vogelsoorten : De freira ook wel madeirastormvogel genoemd, de Trocazduif en de Madeiragoudhaan. Verder vindt u op Madeira vooral wilde geiten, konijnen, reptielen en insecten. De wateren rondom Madeira kennen een grote diversiteit. Verschillende dolfijnen en walvissen zwemmen rond de kust, er zwemmen tal van vissen in het water zoals de zwarte haarstaartvis of zwarte degenvis, kabeljouw, sardines, haaien, marlijnen, makrelen etc..

© ToMadeira 2012 Contact Nuttige links Privacy en Voorwaarden