Madeira header
uk flag language  
 

Vogels kijken op Madeira

Madeira heeft veel natuurreservaten en kent prima locaties om vogels te kijken. Het landschap is zeer divers. Er zijn bossen, heuvels, weilanden en natuurlijk de kust. Dit zorgt voor een grote verscheidenheid aan vogelsoorten op Madeira. Diverse bedrijven bieden georganiseerde (dag)tochten aan om vogels te observeren en te fotograferen. Leuk om veel te leren over de vogels op Madeira in hun natuurlijke omgeving.

Boek een reis met SNP natuurreizen naar Madeira

vink

Beschermde natuurgebieden

De overheid van Madeira doet veel aan natuurbescherming en steek veel energie in het behoud van de kostbare flora en fauna. Binnen deze archipel zijn er vier speciaal beschermde gebieden, Zonas de Protecção Especial (ZPE). Dit zijn het Laurier Bos, Ilhas Desertas, Ilhas Selvagens en het Centraal Massief. Vogels en andere dieren kunnen hier ongestoord vertoeven.

Afgezien van de ZPEs zijn er ook speciale vogelgebieden, de zogenaamde IBA's (Important Bird Areas). Dit zijn de gebieden die specifiek zijn aangewezen als veilige haven van een groot aantal vogelsoorten. De 8 IBA's zijn de eilandjes rond Porto Santo eiland, de Selvagens Eilanden, Desertas eilanden, West-Porto Santo, Ponta de São Lourenço, Ponta do Pargo, het Laurierbos en het Centraal-bergmassief.

Hoewel deze gebieden zorgvuldig beschermd worden is het nog steeds mogelijk deze gebieden te bezoeken. Sommige gebieden vereisen wel een speciale vergunningen om er te mogen komen. Verschillende bedrijven bieden georganiseerde (dag) tochten voor vogelobservatie en -fotografie wat toegang to deze gebieden ook makkelijker maakt. De beste tijd om zeevogels te spotten zijn de maanden augustus en september.

Endemische Vogelsoorten Madeira

Madeira heeft 3 endemische vogelsoorten (dit zijn dus vogels die alleen op Madeira te zien zijn). Dit zijn de Trocaz duif (Columba trocaz), de Freira of (Zino's) Madeirastormvogel (Pterodroma Madeira) en de Madeiragoudhaan (Regullus madeirensis). Daarnaast kent madeia 6 endemische ondersoorten: de kerkuil (Tyto alba schmitzi), de Buizerd (Buteo buteo), de Madeirese vink (Fringilla coelebs maderensis), de Grote Gele kwikstaart ( Motacilla cinerea schmitzi), de Kneu (Carduelis cannabina guentheri) en de Rotsmus (Petronia petronia petronia).

Ook komen op Madeira vogels voor die endemisch zijn voor Macaronesië. Dit zijn de Kanarie (Serinus canaria), Fea's Stormvogel (Gon-gon- Pterodroma feae), Barolo's Pijlstormvogel (Puffinus baroli), de Madeirese Stormvogel (Oceanodroma castro), de Gierzwaluw (Apus unicolor) en de Berthelot's Kwikstaart (Anthus berthelotii). Ook zijn er een twaalftal endemische Macaronesische ondersoorten waaronder de Goudvink (Carduelis carduelis parva), de Sperwer (Accipiter nisus granti) en de Geelpootmeeuw (Larus michahellis atlantis).

 

© ToMadeira 2012 Contact Nuttige links Privacy en Voorwaarden